Hovězí kližka na zelenině recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
vývar
1 ks fenykl
2 ks bobkový list
250 ml bílé víno
1 ks velká cibule
50 - 100 ml zakysaná smetana
750 g hovězí kližka
1 ks velká mrkev
sušený tymián
1 ks řapíkatý celer
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku v celku stočíme do válce a nakrájíme na špalky asi 4 cm silné. Každý kousek masa pevně ovážeme potravinářskou nití, osolíme a opepříme. Řapíkatý celer, fenykl, cibuli a mrkev očistíme a usekáme nahrubo. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky

  2. Na rozpáleném oleji opečeme špalíčky masa ze všech stran dorůžova. Pak je vyjmeme a na výpeku zvolna restujeme usekanou zeleninu asi 5 minut. Po této době vše podlijeme vínem a zvolna dusíme tak dlouho, dokud se tekutina zcela neodpaří. Pak vrátíme do hrnce opečené maso, vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a tymián. Velmi pomalu dusíme doměkka

  3. Měkké maso vyjmeme a zbavíme nití. Zeleninu rozmixujeme do hladké kaše, podle potřeby naředíme vývarem, dochutíme solí a pepřem. Rozmixovanou zeleninu zjemníme rozšlehanou zakysanou smetanou

  4. Hovězí kližku rozdělíme na porce, přelijeme zeleninovou omáčkou a podáváme s bramborovými noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!