Houbový kuba z čerstvých hub recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 hrst majoránka
2 - 3 ks cibule
kmín
120 g sádlo
1 lžíce rostlinný olej
2 misky čerstvé houby
čerstvá petrželka
mletý černý pepř
400 g ječné kroupy

Postup přípravy receptu

  1. Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo

  2. Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Kroupy vaříme 15 - 20 minut

  3. Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje

  4. V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme. Ke kroupám v míse přidáme podušené houby. Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova

  5. Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky. Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou

  6. Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut

  7. Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!