Houbový guláš s vepřovým recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
3 lžíce ocet
2 ks cibule
1 l voda
5 kuliček jalovec
1 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžíce hladká mouka
0.4 lžičky mletý bílý pepř
450 g vepřová plec
150 ml světlé pivo
0.4 lžičky mletý zázvor
250 g čerstvé houby
0.4 lžičky mletý černý pepř
10 kuliček celý černý pepř
0.4 lžičky indické kari
0.5 lžičky celý kmín
podle potřeby
olej

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci osmažíme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Jakmile cibule zesklovatí a změkne, přidáme očištěné a nakrájené houby a za občasného zamíchání asi 10 minut podusíme v zakrytém hrnci.

  2. Pak přilijeme světlé pivo, všechno koření a sůl. Přivedeme k varu a dalších asi 10 minut za občasného zamíchání opět vaříme v zakrytém hrnci. Pak přilijeme litr vody. Pro urychlení je možné vodu předem uvařit v rychlovarné konvici. Krátce vaříme.

  3. Zatím si přichystáme tmavou jíšku, kterou uděláme z 5 lžic oleje a vrchovaté lžíce mouky.

  4. Guláš zahustíme 2x. Nejprve hotovou tmavou jíškou a pak 250 ml studené vody, ve které jsme nejprve rozmíchali vrchovatou lžíci hladké mouky. Dále necháme na mírném ohni vařit.

  5. Připravíme si maso, které nakrájíme na malé kostky, osolíme a v kastrolku, do kterého jsme nejprve dali asi 3 lžíce oleje a 3 lžíce octa prudce za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud asi z poloviny nezmizí kyselá chuť octa a maso nepustí šťávu a na vzhled zgumovatí. Maso i s vypečenou šťávou přidáme do guláše a vše vaříme ještě tak dlouho, dokud není maso i houby měkké.

  6. Houbový guláš s vepřovým podáváme s houskovým knedlíkem a tmavým pivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!