Hnětýnky ze Strakonicka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
500 g máslo
1 lžíce rum
3 ks žloutek
3 ks bílek
500 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
750 g polohrubá mouka
Postup Hnětýnky ze Strakonicka recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si formičky kulaté o průměru 12 cm.
Utřeme moučkový cukr se žloutky. Přidáme změklé máslo, utřeme.
Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru.
Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.
Formičky vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme formičky do cca 1 cm výšky těsta. Hnětýnky v troubě pečeme na 150 °C cca 30 minut.
Poté vychladlé hnětýnky poléváme citronovou nebo rumovou polevou a zdobíme drobnými cukrářskými ozdobami na hnětýnky - kytičkami (prodává se spíše na Strakonicku, apod.). Budeme mít cca 24 hnětýnek.
Poznámka: Máslo může být napůl s Herou.