Hnětýnky ze Strakonicka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g máslo
1 lžíce rum
3 ks žloutek
3 ks bílek
500 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
750 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si formičky kulaté o průměru 12 cm.

  2. Utřeme moučkový cukr se žloutky. Přidáme změklé máslo, utřeme.

  3. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru.

  4. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.

  5. Formičky vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme formičky do cca 1 cm výšky těsta. Hnětýnky v troubě pečeme na 150 °C cca 30 minut.

  6. Poté vychladlé hnětýnky poléváme citronovou nebo rumovou polevou a zdobíme drobnými cukrářskými ozdobami na hnětýnky - kytičkami (prodává se spíše na Strakonicku, apod.). Budeme mít cca 24 hnětýnek.

  7. Poznámka: Máslo může být napůl s Herou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!