Hanácké rychlokvašky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

15 g cukr
55 g sůl
1,5 l voda
1 svazek kopr
1 ks křen
1,8 kg okurky nakládačky
3 - 4 ks hroznové listy
3 - 4 ks višňové listy

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme nálev. Vodu, sůl a cukr rozehřejeme na takovou teplotu, abychom v ní udrželi prst. Když se cukr se solí ve vodě rozpustí, sundáme z plamene

  2. Okurky nakládačky důkladně omyjeme a na více místech je propícháme vidličkou

  3. Na dno 4-litrové sklenice dáme trochu čerstvého kopru, hroznový a višňový list. Na to poklademe vrstvu okurek. Takto vrstvíme do vyčerpání surovin, sklenice by měla zůstat volná pár centimetrů od vrchu. Přidáme i oloupaný a na špalíčky nakrájený čerstvý křen (asi 15 cm dlouhý)

  4. Okurky zalijeme teplým nálevem tak, aby byly okurku po vršek ponořené. Na vrchu zatížíme, aby nám okurky nevyplavaly. Přikryjeme talířkem a necháme kvasit při pokojové teplotě ve stínu 7 - 9 dní. Čas překvašení závisí od teploty v místnosti. Pozor, kvašení na přímém slunci není žádoucí!

  5. Hanácké rychlokvašky podáváme podle chuti - jako přílohu, samostatně a jako součást nejrůznějších pokrmů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!