Glazovaný bůček recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
0,5 lžic sůl
1 ks cibule
2 ks jablko
4 lžičky med
0,5 lžiček sušený tymián
0,5 lžiček čerstvě mletý pepř
voda na podlévání
750 g vepřový bůček bez kosti

Postup přípravy receptu

  1. Odkrojíme úhledný kus bůčku, omyjeme, dáme do studené vody a odložíme na 3 hodiny do chladničky. Potom bůček vybereme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a ostrým nožem na kůži uděláme zářezy do kůže jen po maso. Kůži nařežeme na čtverce, hojně osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z každé strany a dobře vmasírujeme do bůčku a zářezů v kůži

  2. Pekáč vysteleme alobalem, aby se obsah nepřipekl později na dno. Na spodek pekáče rozložíme nakrájenou cibuli a kyselejší jablka pokrájíme na klíny, přidáme česnek a posypeme tymiánem. Přilijeme tekutý med, na tento základ položíme připravený bůček a odkryté vložíme péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Při této teplotě pečeme bůček 1 hodinu

  3. Potom bůček podlijeme asi pohárem horké vody, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme asi 45 minut, až kůžička na povrchu bude pěkně vypečená do zlatohnědé barvy a do křupava, přitom dáváme pozor, aby se obsah na dně pekáče nepřipekl. Bůček podle potřeby podléváme malým množstvím horké vody a přeléváme výpekem

  4. Horký bůček vybereme z pekáče, přeložíme do menšího pekáčku, přikryjeme ho deskou na krájení a desku zatížíme hrncem, který jsme naplnili studenou vodou, aby se bůček pěkně vylisoval do rovna. Když bůček vychladne, odložíme ho takto zatažený na noc odpočívat do chladničky

  5. Vychlazený a vylisovaný bůček vybereme z chladničky, na desce ho ostrým nožem pokrájíme na kostky a mezitím odložíme bokem. Obsah pekáče podlijeme trochou vody, přivedeme do varu a během vaření odškrábáváme dřevěnou špachtlí ze stěn pekáče chutné připečené části a stále mícháme, dokud se nerozpustí, v nich je totiž nejvíce zkoncentrované chuti

  6. Vypečenou šťávu přecedíme, na cedníku necháme dobře odkapat od šťávy cibuli, česnek a jablka, tymián ponecháme, obsah cedníku dáme do hrnce a rozmixujeme pomocí ponorného mixéru na hladkou kaši, dokud nezůstane nějaký kousek jablka nebo cibule. Kaše bude ještě chutnější, nemusíme ani dosolit a jinak ochutit, udržujeme ji v teple nad vodní lázní, dokud nepřipravíme glazovaný bůček

  7. Kdo chce mít velmi chutnou jemnou kaši, ten kaši propasíruje přes síto. Z přecezené šťávy odstraníme většinu tuku, šťávu přivedeme do varu a prudkým varem ji odpaříme na hustý karamelový sirup, asi na jednu pětinu původního objemu

  8. Na suchou rozpálenou pánvi položíme připravené kostky bůčku, přelijeme je částí karamelového sirupu, na silném ohni potřásáme a pohybujeme pánví, aby se horký karamelem obalily kostky bůčku ze všech stran a karamelový sirup vytvořil na bůčku pěknou a velmi chutnou glazuru

  9. Horký glazovaný bůček podáváme na nahřátém talíři s brambory opečenými na sádle a s teplou jablkovo-cibulovou kaší, postačí však i krajíc dobrého čerstvého upečeného domácího chleba

  10. Glazovaný bůček má úžasnou karamelovou chuť glazury použitých surovin. Jedná se příjemně slano-sladký pokrm, přitom kyselý chuťový efekt fantasticky doladí právě jablkovo-cibulová kaše. Je to sice trošku pracná pochoutka, která je náročná na čas, ale ne na práci samotnou, avšak vynaložená námaha se bohatě odmění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!