Frgály od Mileny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
2 ks vejce
200 g máslo
2 ks žloutek
70 g droždí
4 lžíce cukr moučka
0 kg hladká mouka
0 kg polohrubá mouka
na potření
vejce
náplň 2
rum
cukr krupice
badyán
vanilkový cukr
sušené hrušky
podle potřeby
300 ml mléko
náplň 1
rozinky
1 kg tvaroh
cukr moučka
4 balíčky vanilkový cukr
citronová kůra
1 ks vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Smícháme mouku s cukrem a solí, přidáme vejce, žloutky, přilijeme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme těsto. Necháme vykynout.

  2. Rozdělíme na šest až sedm bochánků. Na pečícím papíře vyválíme (nebo vytáhneme ručně) koláče, které přeneseme na plech. Necháme chvíli nakynout. Kraje potřeme vajíčkem rozmíchaným s trochou mléka. Na koláč dáme náplň. Při přípravě náplně počítáme na 1 koláč 25 dkg tvarohu nebo 10 dkg hrušek nebo 10 dkg máku. Náplň rozetřeme (makovou ťapkáme rukou, bývá tuhá), posypeme drobenkou, necháme chvíli kynout a upečeme na cca 175 °C do zlatých okrajů (podle typu trouby). Níže je příprava náplní popsána více. V ingrediencích jsem vypsala pouze náplň tvarohovou a hruškovou.

  3. Vychladlý frgál od Mileny poléváme pomádou.

  4. Náplně

  5. Na tvarohovou náplň smícháme všechny suroviny dohromady, cukr, kůru a rozinky dáváme dle chuti.

  6. Na hruškovou náplň nakrájené hrušky (jablka) uvaříme, vychladlé scedíme, vodu si necháme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme mletý badyán, vanilkový cukr, rum a dosladíme cukrem dle chuti, podle potřeby naředíme zbylou vodou.

  7. Na makovou náplň si připravíme půl kila mletého máku, vsypeme ho do 0,5 l vřícího mléka, přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak přidáme 4 vanilkové cukry, 10 dkg kokosu, 3 lžíce medu, 1 - 2 lžíce povidel a podle chuti cukr, rozinky a rum, vše dobře vymícháme a necháme vychladnout.

  8. Drobenka: Rukou zpracováváme máslo, cukr moučku, 4 - 5 vanilkových cukrů, hladkou mouku,1 žloutek, hrst mletých ořechů a trochu rumu. Podle potřeby přidáváme mouku tak, aby směs byla pěkně sypká.

  9. Pomáda: 25 - 50 dkg másla rozpustíme - NESMÍ VAŘIT - necháme vychladnout. Když je pomáda vlažná, přilijeme rum a trošku rumové tresti (podle chuti). Mašlovačkou frgály od Mileny skrápíme, necháme chvilku stát, až máslo vytuhne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!