Francouzské makronky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

110 g bílek
110 g cukr krupice
120 g cukr moučka
1 lžíce cukr moučka
250 g mascarpone
50 ml smetana ke šlehání 33%
140 g mandlová mouka
gelové potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience si předem odvážíme přesně na gramy. Poměry jsou při přípravě makronek velmi důležité. Poté si smícháme moučkový cukr s mandlovou moukou, nasypeme do mixeru a lehce promixujeme (ne příliš dlouho). Přesypeme do jemného sítka a třikrát prosejeme. Dbáme na to, abychom neměli žádné ztráty a zachovali tak poměr všech ingrediencí. Na sítku by mělo zůstat jen případných pár zlomků mandlí či zbytky slupek, ty můžeme vyhodit. Pokud by zbylo větší množství, ještě promixujeme a opět prosejeme

  2. Do větší mísy přelijeme bílky pokojové teploty a šleháme na střední rychlosti 2 minuty. Je vhodné si časy opravdu sledovat. Poté zvýšíme rychlost a budeme šlehat další tři minuty, přičemž každou minutu přisypeme jednu třetinu připraveného cukru krupice. Jakmile máme zašlehán cukr, přidáme pár kapek gelového potravinářského barviva a šleháme na zvýšenou rychlost 6 minut

  3. Do tuhého obarveného sněhu vmícháme silikonovou stěrkou po třetinách připravenou směs mandlové mouky s moučkovým cukrem. Vmícháme ji technikou macaronage, tedy vždy dvakrát stěrkou zamícháme směs tak, že obkroužíme mísu a poté třikrát přetřeme shora. Takto stále opakujeme, dokud není pečlivě vmíchaná celá sypká směs. Výsledné těsto by nemělo mít žádné hrudky a nerozmíchaná místa. Při zvednutí stěrky by mělo mít lávovitou konzistenci, pomalu stékat zpět a při dopadu ke zbytku těsta pomalu splynout s okolím

  4. Do zdobícího sáčku navlečeme špičku s kulatým otvorem a přehneme přes vysokou sklenici, aby se nám dobře plnil. Část směsi nalijeme do zdobícího sáčku a nahoře zatočíme. Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme kolečka o průměru cca 3 cm, s rozestupy cca 2 cm. Můžeme si pomoci předkreslenou šablonou vloženou pod pečící papír a poté ji jen vysunout před pečením. Jakmile máme zaplněn celý prostor na pečicím papíře, desetkrát s celým plechem bouchneme o linku, aby unikly bublinky. Směs nám vyjde zhruba na 3 plechy

  5. Makronky necháme cca hodinu (i více) stát při pokojové teplotě na plechu. Po uplynutí doby zkusíme jemně prstem, zda se směs nelepí. Pokud již ne (opravdu nechte zaschnout, jinak se neudělá pěkná sukénka okolo makronek tak jak má být), předehřejeme troubu na 150 °C. Plech pak pečeme uprostřed trouby 15 minut. Podle prvního plechu kdyžtak upravíme čas a teplotu, ale obvykle to takto vychází

  6. Makronky necháme po upečení úplně vychladnout na plechu na lince, jinak by se mohly rozpadnout. Správná makronka má pěknou bublinkovou "nožku" a vevnitř je vláčná a měkká

  7. Krémů na naplnění makronek je celá řada, zde jsme použili smetanu ke šlehání, kterou minutu šleháme v misce, poté přidáme mascarpone a lžíci cukru moučka. Šleháme jen dokud se nezačnou dělat špičky, abychom nepřešlehali mascarpone. Stěrkou stáhneme na střed do misky a dáme vychladit do lednice. Tímto krémem plníme cca dvě hodiny před podáváním přes čistý zdobící sáček a kulatou špičku vychladlé skořápky makronek. Pokud zvolíte jiný krém s máslem či čokoládou, lže naplnit i den předem. Každou druhou skořápkou přiklopíme tu s připraveným krémem a lehce zmáčkneme k sobě, aby se krém rovnoměrně rozprostřel

  8. Francouzské makronky podáváme jako dezert ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!