Foccacia recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
špetka cukr
sůl
0.5 l mléko
50 g droždí
1 kg hladká mouka
6 lžic extra panenský olivový olej
na ozdobu
rozmarýn
2 ks mozzarella
1 plechovka černé olivy bez pecky
na potření
5 ks rajče

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka a 15 minut je na teplém místě necháme stát, aby vzešel kvásek. Všechnu mouku vysypeme na pracovní plochu a uděláme v ní důlek. Do něj pak nalijeme kvásek. Vléváme raději po troškách, aby kvásek nepřetekl. Po každém přilití ho zapracujeme do mouky. Poté do těsta přidáme olivový olej, sůl a hněteme ho minimálně 10 minut.

  2. Z hladkého a pružného těsta vytvoříme kouli a několikrát ji vymácháme v míse s vlažnou vodou. Posléze namočíme utěrku do vlažné vody, vyždímáme ji, těstovou kouli do ní zabalíme a vložíme mokrý balíček do suché mísy. Necháme ho v teple 60 minut kynout.

  3. Zatím spaříme rajčata, aby se z nich dobře oddělila slupka. Oloupaná rajčata lehce rozmačkáme vidličkou. Rajčatová omáčka nesmí být řídká! Dále si na kolečka pokrájíme olivy a nastrouháme mozzarellu.

  4. Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujeme. Rozdělíme ho na pět částí a z nich vytvarujeme vyšší placky, které ještě chvíli necháme kynout. Vykynuté placky potřeme rozmačkanými rajčaty. Posléze do nich vytvoříme např. obrácenou vařečkou důlečky, do kterých zatlačíme kolečka oliv. Zasypeme mozzarellou a rozmarýnem. Necháme dalších pár minut v klidu dokynout.

  5. Před vložením do trouby předehřáté na 200 °C zakapeme olejem, tuk se během pečení vsákne. Pečeme přibližně 20 minut, placky se musí zbarvit dozlatova. Nejlépe si foccaciu vychutnáte ještě teplou, ale můžete ji samozřejmě podávat i vychladlou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!