Finský mrkvový nákyp recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
1 lžíce máslo
2 lžíce strouhanka
6 dl mléko
3 dl voda
500 g mrkev
1 dl rýže
mletý bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rýži vsypeme do vody a dáme vařit. Když se začne voda výrazně odpařovat, přilijeme mléko a rýži uvaříme na kaši. Uvařenou rýži necháme vychladnout.

  2. Zatím si mrkve očistíme a nastrouháme. Pokud chceme, můžeme mrkev předvařit. Troubu rozehřejeme na 200 °C.

  3. Rýži smícháme s mrkví. Přidáme vejce, pepř a sůl podle chuti a zamícháme. Zapékací misku vymažeme máslem a rozprostřeme do ní mrkvový nákyp. Mrkvový nákyp lehce poprášíme strouhankou a poklademe vločkami másla. Misku s nákypem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu.

  4. Hotový finský mrkvový nákyp podáváme horký. Můžeme lehce posypat mletou skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!