Ferdinand - maďarská karamelová bábovka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

15 g sůl
150 g máslo
50 g máslo
2 ks žloutek
350 ml mléko
100 ml mléko
30 g rozinky
0,5 ks citron
130 g cukr krystal
30 g cukr krystal
80 g cukr krystal
1 balení vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
21 g čerstvé droždí
slunečnicový olej na vymazání
cukr krystal na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme polohrubou mouku a smícháme s cukrem a solí. Do mouky vyhloubíme jamku, do ní rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme pokrájené máslo, vaječné žloutky a zbylé mléko a uděláme měkčí těsto. Těsto necháme v teple kynout 30 minut

  2. Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem krystal. Citronovou kůru z poloviny citronu nastrouháme. Do misky dáme změklé máslo, cukr krystal, nastrouhanou citronovou kůru a umícháme krém na natření těsta. Rozinky jsem do krému nedala, kdo chce, může je přidat

  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníku asi na tloušťku 1 cm. Na těsto natřeme připravený krém a stočíme do závinu. Závin pokrájíme asi na 6 cm dlouhé válečky. Válečky na stojato postavíme do bábovkové formy, ne ale natěsno a necháme ve formě ještě 30 minut kynout

  4. V hrnku smícháme cukr krystal a vanilkový cukrem s mlékem, kterým Ferdinanda v polovině pečení hojně pokropíme, přitom spotřebujeme celou cukrovo-mléčnou směs. Bábovkovou formu s bábovkou Ferdinand vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách hodně pokropíme připravenou cukrovo-mléčnou směsí, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 10 minut

  5. Upečenou bábovku Ferdinand vybereme z trouby a ihned ještě za horka vyklopíme na desku. Později by se Ferdinand vlivem chladnoucího a tuhnoucího karamelu přilepil ke formě a nedal by se vyklopit. Bábovku necháme na desce úplně vychladnout

  6. Ferdinanda - maďarskou karamelovou bábovku po vychladnutí pokrájíme na porce a podáváme k dobré kávě, horkému kakau nebo horkému čaji. Peče se v různých formách vymaštěných olejem a vysypaných cukrem krystal, takže během pečení se na povrchu vytváří karamel.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!