Ferdinand - maďarská karamelová bábovka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 15 g sůl 150 g máslo 50 g máslo 2 ks žloutek 350 ml mléko 100 ml mléko 30 g rozinky 0,5 ks citron 130 g cukr krystal 30 g cukr krystal 80 g cukr krystal 1 balení vanilkový cukr 500 g polohrubá mouka 21 g čerstvé droždí slunečnicový olej na vymazání cukr krystal na vysypání
Postup Ferdinand - maďarská karamelová bábovka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme polohrubou mouku a smícháme s cukrem a solí. Do mouky vyhloubíme jamku, do ní rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme pokrájené máslo, vaječné žloutky a zbylé mléko a uděláme měkčí těsto. Těsto necháme v teple kynout 30 minut
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem krystal. Citronovou kůru z poloviny citronu nastrouháme. Do misky dáme změklé máslo, cukr krystal, nastrouhanou citronovou kůru a umícháme krém na natření těsta. Rozinky jsem do krému nedala, kdo chce, může je přidat
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníku asi na tloušťku 1 cm. Na těsto natřeme připravený krém a stočíme do závinu. Závin pokrájíme asi na 6 cm dlouhé válečky. Válečky na stojato postavíme do bábovkové formy, ne ale natěsno a necháme ve formě ještě 30 minut kynout
V hrnku smícháme cukr krystal a vanilkový cukrem s mlékem, kterým Ferdinanda v polovině pečení hojně pokropíme, přitom spotřebujeme celou cukrovo-mléčnou směs. Bábovkovou formu s bábovkou Ferdinand vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách hodně pokropíme připravenou cukrovo-mléčnou směsí, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 10 minut
Upečenou bábovku Ferdinand vybereme z trouby a ihned ještě za horka vyklopíme na desku. Později by se Ferdinand vlivem chladnoucího a tuhnoucího karamelu přilepil ke formě a nedal by se vyklopit. Bábovku necháme na desce úplně vychladnout
Ferdinanda - maďarskou karamelovou bábovku po vychladnutí pokrájíme na porce a podáváme k dobré kávě, horkému kakau nebo horkému čaji. Peče se v různých formách vymaštěných olejem a vysypaných cukrem krystal, takže během pečení se na povrchu vytváří karamel.