Exotický jogurtový dort recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 100 g jahody 150 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 ks větší pomeranč 1 balíček ztužovač šlehačky 15 g sypká želatina 1 plátek dortový korpus 1 kelímek smetana ke šlehání (215g) 1 kelímek smetana ke šlehání (215g) 250 g selský bílý jogurt 1 ks větší citron 500 g exotické ovoce
Postup Exotický jogurtový dort
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu (26cm) vyložíme korpusem
Jogurt (ne nízkotučný) promícháme s cukrem. Smetanu ušleháme do tuha. Vymačkáme šťávu z citronu a pomeranče, nasypeme do ní želatinu a necháme rozpustit
Do oslazeného jogurtu vmícháme po částech rozpuštěnou želatinu. Když začne hmota tuhnout, vmícháme do ní šlehačku. Vzniklý hladký krém nalijeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky nejméně na 4 hodiny ztuhnout
Smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem vyšleháme do tuha. Ztuhlý dort vyjmeme z ledničky, sundáme obvod formy a na povrch rozetřeme šlehačku
Nakonec jogurtový dort ozdobíme podle fantazie rozkrájeným ovocem (nešetříme). Nejvhodnější je kiwi, mochyně, ananas, liči a k zvýraznění barvy i jahody nebo hroznové víno.