Dýňové zelí z Krnova recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 0 l voda 1 kg dýně 2 lžíce hrubá mouka 1 lžička drcený kmín 15 dkg uzená slanina podle chuti sůl 2-3 lžíce cukr krupice 2-3 lžíce ocet 8% podle potřeby ocet 8%
Postup Dýňové zelí z Krnova recept
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou dýni nakrájíme na kousky, které se nám budou dobře strouhat, zalijeme slabým octovým roztokem (1:10) a necháme marinovat přes noc. Potom necháme dýni okapat na sítu a hrubě nastrouháme na velkých slzičkách. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a cibuli nakrájíme nadrobno.
Slaninu necháme vyškvařit, škvarky dáme stranou a do výpeku vmícháme nakrájenou cibuli, osolíme, osmahneme, zasypeme 2 lžícemi cukru a smažíme do medové barvy. Právě zkaramelizovaná a dobře osmažená cibule dává jídlu výbornou chuť. Přidáme dýni, osolíme, pokmínujeme a dusíme doměkka. Ve vodě rozkvedláme hrubou mouku, vlijeme k dýni a provaříme. Hrubou mouku můžeme vmíchat už k cibuli, ale potom budeme muset přidat sádlo nebo olej a častěji míchat. Dochutíme octem, cukrem a solí. Většinou kolik lžic cukru, tolik octa a soli podle chuti.
Dýňové zelí z Krnova je výborné k pečené kachně nebo pečenému kuřeti, které osolíme, opepříme, pokmínujeme a upečeme s plátkem anglické slaniny na každé porci.