Dýňové zelí z Krnova recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
0 l voda
1 kg dýně
2 lžíce hrubá mouka
1 lžička drcený kmín
15 dkg uzená slanina
podle chuti
sůl
2-3 lžíce cukr krupice
2-3 lžíce ocet 8%
podle potřeby
ocet 8%

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou dýni nakrájíme na kousky, které se nám budou dobře strouhat, zalijeme slabým octovým roztokem (1:10) a necháme marinovat přes noc. Potom necháme dýni okapat na sítu a hrubě nastrouháme na velkých slzičkách. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a cibuli nakrájíme nadrobno.

  2. Slaninu necháme vyškvařit, škvarky dáme stranou a do výpeku vmícháme nakrájenou cibuli, osolíme, osmahneme, zasypeme 2 lžícemi cukru a smažíme do medové barvy. Právě zkaramelizovaná a dobře osmažená cibule dává jídlu výbornou chuť. Přidáme dýni, osolíme, pokmínujeme a dusíme doměkka. Ve vodě rozkvedláme hrubou mouku, vlijeme k dýni a provaříme. Hrubou mouku můžeme vmíchat už k cibuli, ale potom budeme muset přidat sádlo nebo olej a častěji míchat. Dochutíme octem, cukrem a solí. Většinou kolik lžic cukru, tolik octa a soli podle chuti.

  3. Dýňové zelí z Krnova je výborné k pečené kachně nebo pečenému kuřeti, které osolíme, opepříme, pokmínujeme a upečeme s plátkem anglické slaniny na každé porci.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!