Dušený pórek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr sůl 1 ks citron 4 ks pórek 50 g mrkev 50 g šalotka pepř 1 lžíce sekaná petrželka 50 g řapíkatý celer 75 ml šťáva z pečeného drůbežího masa 25 g bylinkové máslo
Postup Dušený pórek recept
Postup přípravy receptu
-
Pórky si omyjeme, osušíme a očistíme - odřízneme kořínky a tvrdékonce listů. Takže vám zůstane jen samotný střed.
Očistíme si také mrkev, šalotku a celer. Tyto tři suroviny nakrájíme na kostičky. Vymačkáme šťávu z citronu.
Do velkého hrnce si dáme 1 litr vody, přivedeme jej k varu, přidáme sůl,cukr, pepř a vymačkanou šťávu z citronu. Do ochucené vroucí vody ponoříme pórek, několik minut jej povaříme. Pak jej vyjmeme a prudce zchladíme studenou vodou. Studený pórek nakrájíme na špalíčky.
Rozpálíme si troubu na 180°C. Rozehřejeme si polovinu šťávy z masa a přidáme do něj nakrájenou zeleninu. Po chvíli přidáme pórek.
Přelijeme zeleninu do zapékací misky a necháme 20 - 25 minut dusit v troubě. Podléváme zbylou šťávou z masa.
Na poslední tři minuty poklademe na pórek pokrájené bylinkové máslo.
Hotovou zeleninu rozdělíme na 2 talíře a ozdobíme čerstvou petrželkou nebo bazalkou.