Dušený lilek na másle s česnekem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
4 plátky máslo
1 ks lilek
mletý pepř
příloha
6 ks vařené brambory ve slupce

Postup přípravy receptu

  1. Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po délce rozkrojíme na 3 - 4 části. Dlouhé proužky lilku jen přepůlíme, případně uděláme tři dílky. Nedělejte si lilek moc tenký, spíš tak 0,5 cm široký (i více) a cca 4 - 5 cm dlouhý. Lilek pěkně osolíme a s mírou opepříme. Necháme cca 5 minut stát.

  2. V pánvi rozpustíme opatrně máslo, nedáváme ho tam hodně, jen na vůni. Lilek máslo vsákne a jídlo by bylo hrozně mastné. Až se máslo rozpustí, vložíme všechny kusy lilku. Snažte se, aby se každý dotýkal dna s máslem (aspoň kousek). Na mírném ohni opékáme lilek cca 3 minuty. On nejdřív jakoby vypustí vodu, ale pak začne po chvíli sáknout a pánev už budete mít skoro suchou - v tuto chvíli podlijeme lilek vodou. Ne, aby plaval, jen tak po dně. Přidáme 5 stroužků česneku, vmícháme opatrně mezi lilek a přiklopíme pokličkou. Po cca 3 minutách lilek obrátíme, aby se podusil po obou stranách. Hlídáme, aby dno pánve nebylo úplně suché, můžeme přilít trochu vody. Na druhé straně lilek opět dusíme cca 3 minuty. Pak lilek na másle s česnekem ochutnáme. Pokud bude dostatečně měkký, je hotovo.

  3. Dušený lilek na másle s česnekem chutná luxusně! My s přítelem sníme jeden lilek spolu naráz. Proto píšu, že je recept pro 2 osoby. Ideální příloha jsou brambory ve slupce, malinko provoněné rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!