Dušená mrkev recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1,5 lžička sůl
40 g máslo
1 ks cibule
500 ml voda
700 g mrkev
0,5 lžiček kari
4 lžíce hladká mouka
citronová šťáva
1 špetka drcený kmín
1 kostka hovězí bujon
1 špetka mletý černý pepř
1 - 2 hrstě mražený či čerstvý hrášek

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve)

  2. Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová

  3. Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso

  4. Vegetariáni nahradí hovězí bujon zeleninovým

  5. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!