Dorůžova pečený hřbet muflona na másle recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 snítka čerstvý tymián 25 g čerstvé máslo 50 ml olivový olej extra virgin 1 g čerstvý drcený pepř 1 g Maldon mořská sůl 400 g mufloní hřbet
Postup Dorůžova pečený hřbet muflona na másle
Postup přípravy receptu
-
Pečlivě očištěný, odblaněný a kostí zbavený hřbet muflona potřeme olivovým olejem a opepříme. Posypeme ho otrhanými lístečky čerstvého tymiánu a necháme odležet
Tepelná úpravu hřbetu zabere pouze pár minut, proto si připravíme nejprve obě přílohy a omáčku, které můžeme po dobu potřebnou pro úpravu masa udržet teplé
Na rozpálenou pánev pokapanou olivovým olejem vložíme maso a zprudka ho opečeme ze všech stran. Do pánve přidáme kostičku másla a vložíme do trouby předehřáté na 120 °C. Hřbet z muflona pečeme přibližně 10 minut. Aby hřbet zůstal uvnitř krásně růžový, nesmí teplota uprostřed přesáhnout 54 °C. Stav propečení můžeme kontrolovat vpichovým teploměrem, sondou, kterou dnes již některé trouby bývají vybaveny anebo ti zkušenější jen hmatem. Po vytažení z trouby necháme hřbet z muflona ještě několik okamžiků odpočívat. Teprve potom maso nakrájíme a osolíme mořskou solí Maldon
Dorůžova pečený hřbet muflona na másle podáváme s ostružinovým demi-glace, karamelizovanými kaštany a pečeným bramborovým pyré.