Dorůžova pečený hřbet muflona na másle recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 snítka čerstvý tymián
25 g čerstvé máslo
50 ml olivový olej extra virgin
1 g čerstvý drcený pepř
1 g Maldon mořská sůl
400 g mufloní hřbet

Postup přípravy receptu

  1. Pečlivě očištěný, odblaněný a kostí zbavený hřbet muflona potřeme olivovým olejem a opepříme. Posypeme ho otrhanými lístečky čerstvého tymiánu a necháme odležet

  2. Tepelná úpravu hřbetu zabere pouze pár minut, proto si připravíme nejprve obě přílohy a omáčku, které můžeme po dobu potřebnou pro úpravu masa udržet teplé

  3. Na rozpálenou pánev pokapanou olivovým olejem vložíme maso a zprudka ho opečeme ze všech stran. Do pánve přidáme kostičku másla a vložíme do trouby předehřáté na 120 °C. Hřbet z muflona pečeme přibližně 10 minut. Aby hřbet zůstal uvnitř krásně růžový, nesmí teplota uprostřed přesáhnout 54 °C. Stav propečení můžeme kontrolovat vpichovým teploměrem, sondou, kterou dnes již některé trouby bývají vybaveny anebo ti zkušenější jen hmatem. Po vytažení z trouby necháme hřbet z muflona ještě několik okamžiků odpočívat. Teprve potom maso nakrájíme a osolíme mořskou solí Maldon

  4. Dorůžova pečený hřbet muflona na másle podáváme s ostružinovým demi-glace, karamelizovanými kaštany a pečeným bramborovým pyré.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!