Domácí zelňačka s uzeným a klobásou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

50 g slanina
2 stroužky česnek
sůl
2 ks brambory
1 ks cibule
1 lžička kmín
sádlo
pečivo
1 ks bobkový list
zakysaná smetana
800 - 1000 ml zeleninový vývar
sladká smetana
chilli koření
300 g uzené maso
1 lžíce mletá sladká paprika
1 ks větší pikantní klobása
350 g kysané zelí Znojmia

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso a klobásu omyjeme a osušíme. Větší cibuli a česnek oloupeme, nasekáme nahrubo a slaninu nakrájíme na jemné kostičky. Okapané kysané zelí Znojmia překrájíme na kratší nudličky. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo

  2. Slaninu necháme vyškvařit a pak k vypuštěnému tuku přidáme asi lžíci sádla, cibulku a česnek. Vše zvolna orestujeme dozlatova a za stálého míchání přisypeme kmín a červenou sladkou papriku. Směs necháme zpěnit a vmícháme nastrouhané brambory, které asi 5 minut zvolna restujeme. Pak ke směsi vložíme pokrájené zelí, uzené maso a klobásu, přilijeme vývar, přidáme bobkový list a vše zvolna za občasného promíchání vaříme tak dlouho, dokud nebude maso měkké. Měkké maso a klobásu vyjmeme a nakrájíme na kousky, které vrátíme do polévky. Zelňačku podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením

  3. Domácí zelňačku s uzeným masem a pikantní klobásou podáváme s pečivem a sladkou i zakysanou smetanou, kterou servírujeme zvlášť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!