Domácí zelňačka s uzeným a klobásou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 50 g slanina 2 stroužky česnek sůl 2 ks brambory 1 ks cibule 1 lžička kmín sádlo pečivo 1 ks bobkový list zakysaná smetana 800 - 1000 ml zeleninový vývar sladká smetana chilli koření 300 g uzené maso 1 lžíce mletá sladká paprika 1 ks větší pikantní klobása 350 g kysané zelí Znojmia
Postup Domácí zelňačka s uzeným a klobásou
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso a klobásu omyjeme a osušíme. Větší cibuli a česnek oloupeme, nasekáme nahrubo a slaninu nakrájíme na jemné kostičky. Okapané kysané zelí Znojmia překrájíme na kratší nudličky. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo
Slaninu necháme vyškvařit a pak k vypuštěnému tuku přidáme asi lžíci sádla, cibulku a česnek. Vše zvolna orestujeme dozlatova a za stálého míchání přisypeme kmín a červenou sladkou papriku. Směs necháme zpěnit a vmícháme nastrouhané brambory, které asi 5 minut zvolna restujeme. Pak ke směsi vložíme pokrájené zelí, uzené maso a klobásu, přilijeme vývar, přidáme bobkový list a vše zvolna za občasného promíchání vaříme tak dlouho, dokud nebude maso měkké. Měkké maso a klobásu vyjmeme a nakrájíme na kousky, které vrátíme do polévky. Zelňačku podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením
Domácí zelňačku s uzeným masem a pikantní klobásou podáváme s pečivem a sladkou i zakysanou smetanou, kterou servírujeme zvlášť.