Vojenský koňský guláš recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 ks česnek
petrželka
1,5 kg rajčata
majoránka
5 - 7 kg cibule
tymián
sádlo
rozmarýn
citron
1 kg mrkev
rajčatový protlak
bobkový list
zakysaná smetana
drcený kmín
černý pepř
červená cibule
čerstvá petrželka
5 kg kysané zelí
bílé suché víno
1,5 kg bílá paprika
brambory na zahuštění
8 - 10 kg koňské maso
1 kg maďarská pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Koňské maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev i papriku nakrájíme na proužky

  2. Ve velkém kotlíku s poklicí na středním plameni/ohni rozpálíme sádlo. Přidáme česnek s cibulí a necháme cca 3 minut zpěnit (doměkka). Poté přidáme kostičky masa a uděláme na cibuli do hněda (maso by se mělo pěkně zatáhnout). Je možné podlít i bílým vínem

  3. Poté přidáme nakrájenou papriku, mrkev, odkapané (ale neproplachované) kyselé zelí, bobkový list, maďarskou papriku, rajčatovou pastu a rajčata, jakož i zbytek koření. Velmi dobře promícháme a vaříme, dokud nezačne jemně vřít. Přiklopíme poklicí, omezíme plamen/oheň na nízkou intenzitu a necháme zakryté poklicí cca 1-1,5 hod probublávat za mírného varu. Guláš podle potřeby dochutíme kořením. Poté odklopíme poklici a necháme probublávat další 1-1,5 hod

  4. Kotlík sejmeme z plamene/ ohně a vmícháme zakysanou smetanu. Guláš dozdobíme nasekanou petrželkou a červenou cibulí

  5. Vojenský koňský guláš podáváme se šťouchanými brambory, polentou či chlebem moskevského typu

  6. Foto: Pixabay.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!