Vojenský koňský guláš recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 ks česnek petrželka 1,5 kg rajčata majoránka 5 - 7 kg cibule tymián sádlo rozmarýn citron 1 kg mrkev rajčatový protlak bobkový list zakysaná smetana drcený kmín černý pepř červená cibule čerstvá petrželka 5 kg kysané zelí bílé suché víno 1,5 kg bílá paprika brambory na zahuštění 8 - 10 kg koňské maso 1 kg maďarská pálivá paprika
Postup Vojenský koňský guláš
Postup přípravy receptu
-
Koňské maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev i papriku nakrájíme na proužky
Ve velkém kotlíku s poklicí na středním plameni/ohni rozpálíme sádlo. Přidáme česnek s cibulí a necháme cca 3 minut zpěnit (doměkka). Poté přidáme kostičky masa a uděláme na cibuli do hněda (maso by se mělo pěkně zatáhnout). Je možné podlít i bílým vínem
Poté přidáme nakrájenou papriku, mrkev, odkapané (ale neproplachované) kyselé zelí, bobkový list, maďarskou papriku, rajčatovou pastu a rajčata, jakož i zbytek koření. Velmi dobře promícháme a vaříme, dokud nezačne jemně vřít. Přiklopíme poklicí, omezíme plamen/oheň na nízkou intenzitu a necháme zakryté poklicí cca 1-1,5 hod probublávat za mírného varu. Guláš podle potřeby dochutíme kořením. Poté odklopíme poklici a necháme probublávat další 1-1,5 hod
Kotlík sejmeme z plamene/ ohně a vmícháme zakysanou smetanu. Guláš dozdobíme nasekanou petrželkou a červenou cibulí
Vojenský koňský guláš podáváme se šťouchanými brambory, polentou či chlebem moskevského typu
Foto: Pixabay.com