Domácí zeleninový vývar recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks cibule
1/2 ks celer
2 - 2,5 l voda
2 - 3 ks mrkev
2 lístky bobkový list
3 - 4 kuličky nové koření
1 ks kedluben
5 - 6 kuliček celý barevný pepř
2 ks jarní cibulka s natí
3 - 4 ks květákové růžičky
1 ks petrželový kořen
1 svazek čerstvé bylinky (petrželka, libeček, celerová nať)

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka

  2. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu

  3. Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho

  4. Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů

  5. Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!