Domácí zeleninový vývar recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 ks cibule 1/2 ks celer 2 - 2,5 l voda 2 - 3 ks mrkev 2 lístky bobkový list 3 - 4 kuličky nové koření 1 ks kedluben 5 - 6 kuliček celý barevný pepř 2 ks jarní cibulka s natí 3 - 4 ks květákové růžičky 1 ks petrželový kořen 1 svazek čerstvé bylinky (petrželka, libeček, celerová nať)
Postup Domácí zeleninový vývar
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka
Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu
Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho
Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů
Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod.