Nepečený kaštanový dort recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

150 g máslo
5 lžic cukr moučka
slunečnicový olej
10 lžic studená voda
čokoládová rýže
20 g plátková želatina
3 lžíce holandské kakao
500 g kaštanové pyré
50 ml tuzemský rum 40%
500 g kulaté dětské piškoty
300 ml plnotučné mléko 3,5%
200 ml extra dortová šlehačka
300 ml extra dortová šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Dětské piškoty rozemeleme, přidáme k nim holandské kakao, cukr moučka, pokrájené studené máslo, studené mléko a důkladně zpracujeme na tvárné těsto, které bude tvořit podklad dortu

  2. Dortovou formu o průměru 24 cm jemně vymažeme olejem. Doporučuji olej a ne máslo, protože máslo ztuhne a při odstraňování pečícího papíru se nepěkně poruší celistvost dortu. Na pečícím papíru potravinářskou fixkou obkreslíme dno dortové formy, pás o délce a šířce dortu o málo větší, potom vystřihneme a použijeme do dortové formy

  3. Připravenou podkladovou kakaovou hmotou vyplníme dno a boky dortové formy, odložíme ztuhnout do chladničky, než připravíme ostatní. Použijeme extra krémovou dortovou šlehačku, která po ušlehání krásně drží tvar i bez ztužovače a má perfektní krémovou konzistenci

  4. Do nádoby dáme 3 lžíce cukru moučka. Přidáme extra krémovou dortovou šlehačku, ušleháme do tuha a odebereme 300 ml, které později použijeme na povrch dortu jako poslední vrstvu a odložíme zatím do chladničky

  5. Připravíme želatinu, namočíme 2 balení plátkové želatiny do 10 lžic studené vody, necháme 10 minut nabobtnat, potom je pořádně vymačkáme. Želatinu dáme do hrnce a za stálého míchání necháme na nejnižším plameni úplně rozpustit, pozor nesmí vřít, jen zahřívat a na závěr do něj vmícháme 2 lžíce ušlehané šlehačky

  6. Kaštanové pyré pokrájíme na malé kostky, přidáme je do šlehačky, přilijeme tuzemský rum a promícháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni rychlosti. Přilijeme vlažnou želatinu smíchanou se šlehačkou a vyšleháme kaštanový krém pomocí elektrického šlehače. Vybereme ztuhlý kakaový podklad z chladničky, na který rozetřeme rovnoměrně připravený kaštanový krém

  7. Na kaštanový krém rovnoměrně rozetřeme tuhou šlehačku a připravený dort odložíme na 12 hodin odpočívat do chladničky, aby krém ztuhl a dobře se propojily všechny chutě. Dortu vybereme a uvolníme z dortové formy, odstraníme zlehka pečící papír, dort položíme na podnos a šlehačku na vrchu posypeme čokoládovou rýží

  8. Nepečený kaštanový dort pokrájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě na porce a podáváme k dobré espresso kávě. Tento dort je velmi chutný, vůbec není přeslazený, dá se lehce připravit už v předstihu a je příjemným sladkým překvapením pro přátele a rodinu ve svátečním shonu a jiných příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!