Domácí vepřové sádlo a domácí škvarky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

100 ml mléko
100 ml voda
2 kg vepřové sádlo na škvaření

Postup přípravy receptu

  1. Koupíme si vepřové syrové sádlo na škvaření. Sádlo omyjeme a pokrájíme na kostky o velikosti asi 1,5 - 2 cm. Kostky sádla dáme do velkého vysokého hrnce, podlijeme asi 100 ml studené vody, aby se nám sádlo nepřipálilo

  2. Na nejnižším plameni začneme škvařit. Nejlepší je škvařit v hrnci s dvojitým dnem tzv. sandwichovým, výborné jsou i litinové hrnce se smaltovaným povrchem. Také je dobré pod hrnec použít litinovou plotnu. Škvaříme pomalu za stálého míchání, až slanina pěkně zrůžoví a kostky slaniny stlačíme vařečkou, aby se uvolnilo co nejvíce sádla

  3. Vepřové sádlo průběžně odebíráme a sbíráme do jiného hrnce. Když nám sádlo začne pěkně hnědnout, podlijeme ho za stálého míchání asi 100 ml studeného mléka, třeba dát pozor, protože prudce v hrnci zasyčí a prská vařicí tuk, dále usilovně mícháme, aby se škvarky nepřichytily na dno hrnce, mléko se rádo připaluje

  4. Přidáním mléka se škvarky pěkně opečou a získají krásnou bronzovo-zlato-hnědou barvu, budou křupavé a velmi chutné. Kdo chce, může osolit kostky sádla hned na začátku škvaření, případně až nyní. Já to tak nedělám, solím až těsně před konzumací nebo před dalším použitím

  5. Hotové horké škvarky ihned dáme do jiné vhodné nádoby, například kameninové nebo keramické, aby se škvarky nepřipálily. Když sádlo zchladne, naplníme ho do sklenic o objemu 0,7 litru. Když sádlo ve sklenicích ztuhne, sklenice zavíčkujeme a odložíme na chladné místo do spíže

  6. Po otevření skladujeme sklenice se sádlem v chladničce, stejně tak děláme s vychladlými škvarky. Z tohoto množství jsem měla 1,5 l čerstvého, voňavého, bílého domácího vyškvařeného sádla a 600 g chutných domácích křupavých škvarků

  7. Domácí vepřové sádlo používáme na pečení masa, do slaného i sladkého pečení, pro vaření různých jídel či různých pomazánek. Sádlo je vynikající jen tak samo o sobě natřené na čerstvý domácí chléb s cibulí a domácími škvarky

  8. Domácí škvarky konzumujeme čerstvé samostatné s chlebem. Jinak škvarky používáme pro pečení škvarkových pagáčků, sádlovníků nebo do různých pomazánek. Připravit si domácí sádlo a škvarky prvotřídní kvality je poměrně jednoduché a nepoměrně levnější než je koupit v obchodě. Navíc vždy se dá připravit v množství, které právě potřebujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!