Domácí vepřová šunka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

20 g sůl
100 ml voda
1 lžička cukr moučka
1 kg vepřová kýta
5 g praganda (řeznická sůl)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu si očistíme od jednoduše dostupných blan, nemusíme odstraňovat úplně vše. Nakrájíme maso na kousky jako na guláš, pár kousků nakrájíme na droboučké kousky, přidáme sůl a pragandu, moučkový cukr a nejlépe rukama vše propracováváme, aby se začala vylučovat bílkovina. Postupně přiléváme vodu. Ta vyloučená bílkovina, vypadá to jako světle růžové blatíčko, bude pojivo, které bude šunku pěkně držet pohromadě. Maso dáme do igelitového sáčku a necháme v lednici den či dva odležet

  2. Pak sáček s masem vložíme do šunkovaru a dáme do hrnce s vodou. Šunkovar by měl být potopený cca do výšky, kam dosahuje maso, ale horká voda určitě nesmí natéct dovnitř. Nejlepší je mít pod hrncem s vodou na plameni litinový plát, který teplotu rozvede po celém dnu hrnce. To je ovšem jen pro ty, co mají doma plynový sporák. Pro kontrolu teploty přidáme teploměr, protože teplota nesmí přesáhnout víc jak 80 °C. Optimální je tak 75 °C. Var šunce škodí. Kdo nemá teploměr, tak voda v této teplotě má bublinky, které ale nestoupají ke hladině a celkově se voda skoro nehýbe

  3. Domácí šunku vaříme 1,5 - 2 hodiny

  4. Pak necháme v šunkovaru vychladnout. Můžeme horkou vodní lázeň vyměnit za studenou, čímž se proces urychlí. Proces chlazení ve vodě trvá asi 2 hodiny. Nevyndávejte šunku teplou, hrozilo by rozpadnutí

  5. Nakonec domácí vařenou šunku nakrájíme a užíváme si domácí produkt

  6. Domácí šunka nemá dlouhou trvanlivost, protože neobsahuje žádné konzervanty, ale jelikož je tak chutná, určitě vám nezůstane v lednici déle jak 2 dny

  7. Pozn.: V zásadě platí na 1 kg masa 2,5 %

  8. http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?old_url=zdravi/jime-zdrave/2011/5/23/clanky/sul-neskodi-vedci-se-zrejme-spletli/

  9. " target="_blank" title="Sůl neškodí ">soli

  10. , což je 25 g. Pokud chcete použít méně masa, můžete si tak množství soli lehce vypočítat. Praganda se přidává, aby se maso rychleji rozleželo a pak má šunka krásně růžovou barvu. My solíme kvůli dětem méně, takže spíš dávám 17 g soli a 3 g pragandy. Pokud chcete vyloučit úplně pragandu, můžete, ale výsledný produkt bude nejspíše šedivé barvy. Moučkový cukr se přidává, aby šunka chutnala jako šunka a ne vařené vepřové maso

  11. Domácí vařená šunka je určitě lepší šunka než jakou najdete běžně v obchodě. A to i pro děti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!