Domácí vepřová šunka s česnekem recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 dl voda
4 lžičky cukr moučka
1 kg vepřová plec
18 g kuchyňská sůl
4 g řeznická nakládací sůl

Postup přípravy receptu

  1. Zhruba 2/3 masa nakrájíme na menší kousky asi 2 x 2 cm. Zbytek masa pomeleme v mlýnku, nebo rozsekáme v mixéru. Připravíme roztok soli, řeznické nakládací solicí směsi, cukru a jednoho dl vody. Obě masa smícháme a přidáme solný roztok

  2. Masovou směs velmi důkladně promícháme v kuchyňském robotu s hnětacími háky. Nejméně 10 minut, případně 20 minut ručně. Do směsi přidáme tři prolisované stroužky česneku

  3. Směs na domácí vepřovou šunku dáme do mikrotenového sáčku a pořádně napěchujeme do šunkovaru. Směs naplníme asi jeden centimetr pod horní okraj. Šunkovar uzavřeme a dáme do lednice na 24 hodin odležet. Při dušení šunky postupujeme přesně podle návodu k použití šunkovaru

  4. Hotovou domácí vepřovou šunku s česnekem dáme před podáváním vždy vychladit. Čerstvá vydrží v lednici asi dva dny, ale myslím, že ji slupnete dříve.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!