Domácí vánočka s rozinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/2 lžičky sůl
1 ks vejce
3 ks žloutek
50 g mandle
120 g cukr krupice
250 g hladká mouka
250 g polohrubá mouka
3 dl vlažné mléko
120 g čerstvé máslo
42 g čerstvé droždí
50 g strouhané vlašské ořechy
50 g jumbo rozinky

Postup přípravy receptu

  1. Jumbo rozinky nakrájíme, mandle nasekáme. Z trochy mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Všechny suroviny necháme předem vyndané, aby měly pokojovou teplotu

  2. Potom uhněteme klasické kynuté těsto ze všech surovin, kromě mandlí. Mandle sypeme až na upletenou vánočku. Těsto necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 7 dílů, vytvoříme z nich prameny a upleteme spodní díl ze 4 pramenů a horní díl ze 3. Prameny dáme na sebe na plech vyložený pečícím papírem. Domácí vánočku necháme ještě chvilku kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky nebo nudličkami mandlí. Vánočku zvolna pečeme dozlatova

  3. Domácí vánočku podáváme podle chuti samotnou nebo s máslem či marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!