Domácí těstoviny se smetanovo-česnekovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

omáčka
2 stroužky česnek
3 plátky máslo
2 dl bílé víno
1 hrst hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
1 špetka mořská sůl
1 hrst sušená pažitka
těsto
1 ks vejce
1 hrst solamyl
1 sklenka voda
1 hrnek hladká mouka
1 špetka mořská sůl
1 hrst sušená pažitka
na ozdobu
70 g parmazán
4 lístky čerstvá bazalka
podle potřeby
10 kapek olivový olej
1 l vroucí voda

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme domácí těstoviny. Dáme vařit hrnec vody. Do mísy nasypeme velkou hrst hladké mouky, hrstku solamylu, špetku soli, hrstku sušené pažitky a nalijeme půlku malé skleničky vody. Nakonec přidáme jedno vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto. Pokud by se po čase těsto lepilo, přidáme ještě trochu hladké mouky.

  2. Bochánek rozválíme na válu vysypaným moukou na tenoučkou placku, kterou nožem rozkrájíme na nudle 1x5 cm. Až se voda v hrnci začne vařit, osolíme ji. Těstoviny do vody naházíme po jedné a necháme dál vařit při menší teplotě. Těstoviny slijeme a vrátíme zpátky do hrnce. Můžeme k nim přidat i trochu olivového oleje.

  3. Připravíme si omáčku. V rozehřátém hrnci necháme rozpustit máslo. Přisypeme k němu hladkou mouku a vymícháme hladkou jíšku. Vlijeme do ní 2dl bílého vína. Stále mícháme, až vznikne řídká kaše, do které pak nalijeme smetanu ke šlehání. Dál mícháme. Omáčku ochutíme sušenou pažitkou a po vypnutí i dvěma stroužky rozmačkaného česneku a mořskou solí.

  4. Těstoviny naaranžujeme na talíř, přelijeme omáčkou, posypeme parmazánem a ozdobíme čerstvou bazalku. Domácí těstoviny se smetanovo-česnekovou omáčkou ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!