Domácí rajčatové pesto recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
1 lžíce ocet
450 g rajčata
10-15 lístků bazalka
5 lžic parmazán
8-10 lžic olivový olej
5 lžic piniové oříšky
2 lžíce čerstvá petrželka
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata omyjeme, nakrájíme a rozvaříme společně s trochou octa. Rozvařená rajčata necháme částečně vychladnout. Poté k nim přidáme piniové oříšky, strouhaný parmazán, oloupané stroužky česneku a veškeré bylinky (bazalka, petrželka a jiné). Z bylinek lze doplnit ještě i trochu tymiánu či oregana - vše podle chuti a v čerstvém stavu. Bylinkami nemusíme šetřit.

  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmixovanou směs a mícháme do doby, než nám vznikne hustá omáčka. Olivového oleje přidáváme podle potřeby. Nakonec rajčatové pesto podle chuti osolíme.

  3. Ještě horkou směsí rajčatového pesta naplníme menší vymyté zavařovací skleničky, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

  4. Takto připravené domácí rajčatové pesto se hodí jako studená omáčka k masu, grilovaným specialitám a k těstovinám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!