Domácí plněný štrúdl recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
máslo
máslo
50 g strouhanka
1 lžíce ocet
rum
2 kg jablko
rozinky
voda
100 - 150 g cukr moučka
cukr moučka
mletá skořice
450 g hladká mouka
vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Mouku rozmícháme se solí, přidáme vejce, ocet, vodu podle potřeby a uhněteme těsto. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla. Necháme 20 - 30 minut odstát

  2. Mezitím si strouhanku osmahneme na másle. Jablka oloupeme a nastrouháme, ochutíme cukrem podle kyselosti jablek. Rozinky namočíme do rumu. Ořechy nadrobno nasekáme, pár jich odložíme stranou na ozdobu

  3. Těsto položíme na čistý a pomoučněný ubrus do středu stolu nebo pracovní desky, potřeme máslem a vytahujeme rukama na co nejtenčí plát. Posypeme osmahnutou strouhankou. Polovinu těsta zasypeme nastrouhanými jablky, ořechy, rozinkami a pokapeme máslem. Za pomoci ubrusu srolujeme štrúdl z naplněné strany

  4. Domácí plněný štrúdl položíme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě

  5. Aby byl štrúdl měkký, můžeme ho ihned po upečení potřít studenou vodou a přikrýt utěrkou

  6. Z uvedených surovin připravíme 2 plněné štrúdly, které před podáváním sypeme cukrem a zdobíme ořechovými jádry.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!