Domácí plněný štrúdl recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce máslo máslo 50 g strouhanka 1 lžíce ocet rum 2 kg jablko rozinky voda 100 - 150 g cukr moučka cukr moučka mletá skořice 450 g hladká mouka vlašské ořechy
Postup Domácí plněný štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Mouku rozmícháme se solí, přidáme vejce, ocet, vodu podle potřeby a uhněteme těsto. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla. Necháme 20 - 30 minut odstát
Mezitím si strouhanku osmahneme na másle. Jablka oloupeme a nastrouháme, ochutíme cukrem podle kyselosti jablek. Rozinky namočíme do rumu. Ořechy nadrobno nasekáme, pár jich odložíme stranou na ozdobu
Těsto položíme na čistý a pomoučněný ubrus do středu stolu nebo pracovní desky, potřeme máslem a vytahujeme rukama na co nejtenčí plát. Posypeme osmahnutou strouhankou. Polovinu těsta zasypeme nastrouhanými jablky, ořechy, rozinkami a pokapeme máslem. Za pomoci ubrusu srolujeme štrúdl z naplněné strany
Domácí plněný štrúdl položíme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě
Aby byl štrúdl měkký, můžeme ho ihned po upečení potřít studenou vodou a přikrýt utěrkou
Z uvedených surovin připravíme 2 plněné štrúdly, které před podáváním sypeme cukrem a zdobíme ořechovými jádry.