Domácí pastrami v sendviči recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1,5 l voda
1 ks hřebíček
1,5 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
3/4 lžičky mletý zázvor
40 g hnědý cukr
1,5 lžička hořčičné semínko
15 g čerstvě mletý pepř
1,5 lžička chilli vločky
1,5 lžička čerstvě drcený pepř
kvalitní majonéza
anglická hořčice
1000 g hovězí hrudí bez kosti
90 g směs Praganda
1,5 lžička čerstvě drcený koriandr
1 ks celá skořice (3 cm)
15 g čerstvě mletý koriandr
nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu
pčenično-žitný chléb

Postup přípravy receptu

  1. Příprava pastrami je časově náročnější a vyžaduje kvalitní maso. Výsledek však za to stojí. Nejdříve maso naložíme, pak vyudíme a nakonec vaříme v páře

  2. Naložení masa provedeme následovně: Hovězí hrudí o výšce asi 4 - 5 cm očistíme od nežádoucích šlach a blan (nižší vrstva tuku není na závadu). Připravíme si nálev. Vodu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. V horké vodě rozpustíme cukr a Pragandu a následně přidáme rozdrcený pepř a koriandr a ostatní koření. Takto připravený nálev vychladíme na teplotu pod 5 °C (což je důležité) a do něj vložíme maso tak, aby bylo zcela ponořené. Naložené maso zakryjeme a necháme v lednici macerovat asi 5 - 7 dní

  3. Uzení masa. Maso vyjmeme z nálevu, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a důkladně osušíme. Maso položíme na mřížku a nezakryté necháme přes noc v ledničce odležet. Druhý den maso obalíme ve směsi čerstvě mletého pepře a koriandru a udíme při teplotě 60 - 70 °C přibližně 3 hodiny. Vyuzené hovězí hrudí necháme vychladnout. Pak je zabalíme do potravinové folie a necháme opět přes noc v lednici odležet

  4. Vyuzené maso dokončíme vařením v páře. Do papiňáku nalijeme 250 ml vody, vložíme pařáček, na který položíme vyuzené maso a v uzavřeném hrnci vaříme asi 1 hodinu

  5. Takto připravené hovězí pastrami ihned nakrájíme na plátky a můžeme plnit do sendvičů. Plátek chleba potřeme hořčicí, poklademe vrstvou pastrami a kyselými okurkami a přiklopíme druhým plátkem chleba potřeným vrstvou majonézy. Sendviče si můžeme sestavovat podle vlastní chuti. Výborně chutnají s přídavkem kysaného zelí, nebo i listovým salátem

  6. Sendviče s pastrami podáváme jako sytou svačinku, ale hodí se i k večeři. Pastrami nejlépe chutná teplé, ale výborné je i za studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!