Domácí klobásky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 g cukr
154 g sůl
5 dl voda
7 g mletý kmín
2 kg zadní hovězí
3 g mletá sladká paprika
21 g mletý černý pepř
5 kg vepřová plec a bůček
7 g třený česnek

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso pomeleme - půlka nahrubo a půlka najemno, nasolí se na 1 kg masa 22 g soli a 1g cukru. Hovězí se nakrájí na kostky, nasolí se na 1 kg 22 g soli. Obě směsi se nechají zvlášť v lednici odležet tři dny.

  2. Česnek oloupeme a utřeme.

  3. Hovězí pomeleme najemno (nejlépe 2x), smícháme s částí vody ve spojku.

  4. Koření (na 1 kg masa: 3 g mletého pepře, 1 g mletého kmínu, 1 g třeného česneku) smícháme s trochou vody a přidáme do hovězího. Vepřové smícháme s paprikou (1/2 g na 1 kg masa) ve vodě, pak přidáme hovězí.

  5. Pozn.: Koření se v receptu počítá na 1 kg všeho masa, tudíž pro základní recept násobíme sedmi.

  6. Po řádném promíchání klobásky plníme do střívek a pak udíme, nejlépe na buku, dubu, švestce. Domácí klobásky udíme zhruba při 60 °C asi 5 - 6 hodin.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!