Domácí jahodový džem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 kg cukr krupice
1 kg čerstvé jahody
podle potřeby
1 lžička kyselina citronová
1 balíček gelfix

Postup přípravy receptu

  1. 1. Očištěné a odšťopkované jahody dáme do hrnce. Větší jahody nakrájíme na menší kousky. Necháme za stálého míchání provařit, až jich tak 1/3 pustí šťávu. Dále použijeme Gelfix 2:1. Odměříme si množství cukru potřebného do džemu. Z něj odebereme do misky 2 lžíce a smícháme je s Gelfixem.

  2. 2. Směs cukru a Gelfixu vsypeme do hrnce a opět během míchání důkladně nejméně 1 minutu povaříme. Pak dosypeme zbývající cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání necháme džem probublávat minimálně 5 minut. Průběžně odebíráme dlouhou lžící opatrně jen z povrchu vytvořenou pěnu.

  3. 3. Zkoušku, zda nám džem ztuhne, provádíme tak, že na talířek kápneme pár kapek (asi 1 lžičku) horké šťávy a necháme vychladnout. Pokud je džem správné konzistence, utvoří se tuhá kapka. Pokud je džem málo tuhý, přidáme rovnou lžičku kyseliny citronové. Ta nám ostatně také zlepší (zvýrazní) chuť ovoce. Já proto přidávám vždy 0,5 lžičky citronové kyseliny.

  4. 4. Potom hrnec odstavíme z tepla, aby se jahodový džem nepřipaloval. Jahodový džem plníme ještě horký do připravených skleniček. Mně se osvědčily skleničky od přesnídávky nebo malé tatarky. Neplníme zcela po okraj, jen k závitu. Ihned pevně zavřeme a otočíme na víčko, pokládáme nejlépe na dřevěné prkénko. Tak za 10 minut je otočíme zpět a necháme vychladnout. Na studené skleničky můžeme nalepit nálepky.

  5. Poznámka autora receptu

  6. Domácí jahodový džem používáme podle chuti například do bílého jogurtu, na mazání na chléb nebo pečivo a jako náplň do různých moučníků. Džem jsem použila do bílého jogurtu, příště ho použiji třeba na palačinky. Do doby přípravy počítám i očištění a krájení jahod.

  7. Zobrazit dalších 35 receptů pro Jahodový džem?


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!