Domácí chleba bez hnětení recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 lžička ocet
3 hrnky hladká mouka
2 hrnky vody
1/2 lžičky sušené droždí
1 lžička celý kmín
1 hrnek žitná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Postup: všechny ingredience pouze smícháme, nehněteme, zalijeme 2 hrnky vlažné vody. Vznikne řidší lepivé těsto, které přikryjeme folií, postačí igelitka. Necháme 12-16 hodin pomalu kynout.(Opravdu jsem se nespletla). Po 12-16 hodinách zasypeme moukou a pomalu prohněteme měchačkou, nebo stěrkou od stran misky a vylijeme na víc pomoučněný vál, párkrát přeložíme těsto přes sebe jako obálku (nehněteme) pokusíme se vytvořit bochánek a vrátíme do misky, dáme dál kynout. Cca na 1 hodinu

  2. Pustíme si troubu na cca 230°C (plynová 250°C) stupňů, každá peče jinak - to musíte vychytat. Vezmeme hrnec cca 25cm v průměru, litinový nebo smalt s rovnými stěnami (pokud by se nahoru zužoval, chleba nevyndáte) a dáme na 30 minut i s poklicí pořádně nahřát do trouby (dodržuje čas,vyplatí se to). Po 30 minutách do hrnce vyklopíme nakynulé těsto, přiklopíme pokličkou a pečeme (230-240°C) 30 minut

  3. Nakonec sundáme poklici a dopečeme cca 30 min. bez poklice aby se chléb pěkně zabarvil

  4. Foto: Thinkstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!