Dietní zeleninová polévka po Irsku a Foccica recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g máslo
2 kg brambory
1 kg cibule
2 l voda
2 kg kořenová zelenina
podle chuti
sůl
rozmarýn
mletý černý pepř
zeleninový bujon
příloha
tymián
200 ml voda
100 g rajče
200 g droždí
150 g kapie
parmazán
200 g cukr krystal
30 ml olivový olej
1 kg hladká mouka
100 g černé olivy

Postup přípravy receptu

  1. Dietní zeleninová polévka po Irsku

  2. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostky.

  3. V hrnci rozpustíme máslo nebo rozehřejeme olivový olej. Vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a za stálého míchání vše dále restujeme asi 15 minut. Pak zeleninu podlijeme vodou. Pozor ale, zelenina by se měla dusit a ne vařit! Směs ochutíme pouze solí, pepřem a lehce zeleninovým bujonem. Zeleninovou směs dusíme asi 45 minut a stále podléváme.

  4. Než se udusí zelenina, dáme vařit oloupané brambory, pokud možno je rozvaříme. Brambory scedíme a rozmixujeme jako kaši. Přidáme trochu másla, ale opět je nesolíme!

  5. Když je zelenina měkká, téměř rozvařená, přilijeme dostatečné množství vody a necháme zavařit. Do vroucí polévky pomalu přidáváme rozmixované brambory. Polévku lehce povaříme a odstraníme z tepelného zdroje. Nakonec pouze celou polévku rozmixujeme. Čím déle, tím lépe. Polévka bude lehká a nadýchaná. Polévka by měla být hustá. Neměla by obsahovat kousky zeleniny a měla by mít lehce nažloutlou barvu - jako svíčková na smetaně.

  6. FOCCICA - irská buchta k polévce

  7. Do misky vložíme hladkou mouku. Přidáme rajčata naložená v oleji, olej z rajčat, vlažnou vodu, droždí, černé olivy, sůl, cukr, čerstvý rozmarýn, čerstvý tymián a nadrobno nasekané barevné kapie.

  8. Vše zamícháme a těsto necháme odpočinout na teplém místě asi 30 minut. Pak těsto rozložíme na pekáč vymazaný olivovým olejem, posypeme parmazánem a osolíme mořskou solí (krystalky). Foccica pečeme na 150 °C asi 15 minut. Povrch musí být zlatavý.

  9. Foccica podáváme vždy čerstvé, nakrájené a s horkou polévkou. Nic nezkazíte, když do polévky na talíři nakapete bazalkové pesto.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!