Cuketový kompot recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg cukr
2 dl ocet
2 l voda
4 kg cuketa
1 ks citron
celá skořice
10 kapek pomerančová tresť (ananasová)

Postup přípravy receptu

  1. Cukety, můžeme použít i přerostlé, oloupeme a zbavíme měkkého středu z jádry. Dužinu nakrájíme na kostky 2x2cm. Kostky vkládáme do mísy a zalijeme je vodou s octem. Vše necháme 24 hodin odstát, ale občas směs promícháme, aby horní vrstva neokorala.

  2. Po odstátí vše přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa zesklovatí. Doba vaření se pohybuje kolem 30 minut. Pak cuketu vyndáme cedníkem, ale roztok dále svaříme asi na 2/3, přičemž do něj přidáme plátky z omytého citronu bez pecek. Nakonec do roztoku přidáme podle chuti pomerančovou nebo ananasovou tresť a přecedíme jej.

  3. Zatím si naskládáme cuketu do sklenic. Pak je zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem.

  4. Stejným způsobem můžeme upravit i dýni.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!