Cop s ořechovo-rumovou náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
80 g cukr
sůl
1 ks vejce
100 g máslo
250 ml mléko
1 kostka droždí
1 lžička citronová kůra
500 g polohrubá mouka
náplň
80 g cukr
50 g strouhanka
50 ml rum
1 ks citron
500 ml smetana ke šlehání
50 g mleté vlašské ořechy
250 g mleté lískové oříšky
poleva
cukr moučka
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku a doprostřed vymáčkneme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme s trochou cukru a vlažným mlékem. Necháme 15 minut stát a přidáme zbylé ingredience. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout.

  2. Z ingrediencí na náplň vytvoříme ořechovou nádivku. Vše dobře promícháme včetně šťávy z 1 citronu.

  3. Pak vyválíme na plát, který potřeme nádivkou. Stočíme ho jako roládu a přeneseme na vymazaný plech. Od středu roládu rozkrojíme na dvě půlky, vzniknou nám dva prameny. Jedna půlka rolády je pořád vcelku, podrží nám prameny pěkně u sebe. Prameny do sebe propleteme. Pak rozřízneme i druhou polovinu rolády a vzniklé prameny spleteme stejným způsobem. Konce pramenů můžeme nechat volně, nebo je vsuneme dospodu. Vzniklý cop pečeme v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba 180°C) dozlatova.

  4. Po upečení potřeme cop s ořechovo-rumovou náplní cukrovou polevou.

  5. Tip: Cop máme rádi na Vánoce jako štolu, ale když po spletení konce copů spojíme, vznikne nám věnec vhodný na Velikonoce. Před upečením vymáčknu do věnce čtyři důlky a po upečení do nich naaranžuju malovaná vajíčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!