Čokoládový dort se smetanovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
180 g máslo
200 g cukr krupice
200 g hladká mouka
150 ml zakysaná smetana
1 lžička kypřící prášek
0.5 lžičky jedlá soda
2 lžičky vanilkový extrakt
40 g holandské kakao
krém
80 g máslo
300 g cukr moučka
125 ml zakysaná smetana
1 lžíce javorový sirup
1 lžička vanilkový extrakt
180 g kvalitní hořká čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny vyndáme z lednice předem, aby měly všechny pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortové formy o průměru 20cm vymažeme máslem.

  2. Do mísy robota přesypeme mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, kakao a přidáme máslo, velká vejce, vanilku a zakysanou smetanu. Hněteme, dokud nezískáme hladkou, hustou hmotu. Těsto rozdělíme do forem a pečeme zhruba 35 minut, nebo dokud špejle není suchá. Upečené korpusy vyndáme z trouby a ve formě je necháte 10 minut chladnout, teprve pak formy odstraníme.

  3. Zatím si připravíme krém. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dáme do středně velké mísy a zahříváme ve vodní lázni. Mícháme metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejeme do jiné mísy moučkový cukr. Pak k základu krému přilijeme javorový sirup, poté vmícháme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Měli bychom získat dostatečně tekutý, zároveň však hustý krém. Bude-li přece jen moc tuhý, přidáme lžičku vroucí vody. Pokud bude tekutější, přisypeme cukr.

  4. Jeden z korpusů dáme na talíř a přelijeme ho třetinou krému. Rozetřete jej, přiklopíme druhým korpusem, přičemž jej přitlačíme jen mírně. Vrchní část potřeme druhou třetinou a zbytkem potřeme strany dortu. Povrch můžeme stěrkou vytvarovat do ozdobných vln.

  5. Čokoládový dort s krémem můžeme také ozdobit čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Čokoládový dort s krémem podáváme vychlazený, aby byl krém tuhý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!