Čokoládové cupcakes s karamelovým krémem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
2 - 3 ks vejce
240 ml podmáslí
70 g cukr krupice
0,5 lžiček soda
110 g cukr krystal
230 g hladká mouka
265 g hnědý cukr
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 balíček karamelový pudink
0,5 lžiček hrubozrnná sůl
0,5 lžiček vanilkový extrakt
2 lžičky vanilkový extrakt
250 ml plnotučné mléko
60 g kvalitní kakao
200 g Hera máslová příchuť
115 g Hera máslová příchuť
150 g čokoláda (nejlépe 60 - 75%)
122 ml smetana ke šlehání (alespoň 33%)

Postup přípravy receptu

  1. Formu na muffiny si vyložíme košíčky. Troubu rozehřejeme na 180 °C

  2. V menší míse si smícháme rozpuštěnou (a zchladlou) Heru máslovou příchuť, vajíčka, podmáslí a vanilkový extrakt. V další větší míse si spojíme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Moučnou směs je lepší vždy přesít. Nakonec do směsi vmícháme čokoládu nalámanou na menší kousky. Do suché směsi opatrně pomocí stěrky vmícháme mokrou směs. Těsto navrstvíme do připravených košíčků a pečeme 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá

  3. Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Pudink dobře rozmícháme ve zbylém mléce a přidáme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až směs zhoustne a krátce se provaří. Tato část je důležitá, zbavíme se tak příchuti škrobu. Pudink necháme vychladnout (aby se nám nevytvořil na povrchu škraloup, přikryjeme ho potravinářskou fólií). Pak už jen do vychladlého pudinku vmícháváme po částech Heru máslová příchuť a vyšleháme do hladkého krému

  4. Nakonec si připravíme slaný karamel. Smetanu společně s vanilkovým extraktem zahřejeme na mírném plamenu – nevaříme! Mezitím si vezmeme hrnec se silným dnem a zahřejeme společně cukr a vodu, zahříváme na silném plamenu a po celou dobu směs nemícháme. Takto necháme probublávat 6-8 minut, nebo dokud se směs nezabarví do zlato-hnědé barvy. Ihned poté sejmeme z ohně, aby se nám karamel nepřipálil. Do něj za pomocí metličky zašleháme připravenou smetanu ochucenou vanilkovým extraktem. Pokud se ve směsi tvoří hrudky, vrátíme ještě na chvíli nad mírný plamen a rozmícháme dohladka

  5. Když karamel chladne, vmícháme do něj zlehka sůl. Karamelem pomocí lžičky poléváme připravené cupcakes. Nakonec dozdobíme připraveným krémem a na vrch dáme kousky čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!