Čokoládová Charlotte recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g máslo
1 hrnek mléko
3 ks bílek
20 g cukr krupice
125 g čokoláda na vaření
25 ks cukrářské piškoty (dlouhé)
na ozdobu
strouhaná čokoláda
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si formu na Charlotte (15 cm průměr) a vymažeme máslem. Z papíru na pečení vystřihneme kruh, který vložíme na dno formy. Pak vezmeme cukrářské piškoty a namočíme je do mléka a vyložíme jimi formu po obvodu (velikost piškotu přizpůsobíme výšce formy, ukrojený okraj nahoru, lícová strana piškotu vně - nakonec dort otočíme).

  2. Jak připravíme čokoládovou pěnu: Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme na velmi slabém ohni. Přidáme máslo a vmícháme metličkou. Stáhneme z ohně. Za stálého míchání přidáme po jednom žloutku a necháme vychladnout. Bílky ušleháme na jemný sníh, do kterého v polovině šlehání přidáme po lžících cukr. Čtvrtinu bílků vmícháme do čokolády. Tuto směs přidáme do bílků a vmícháme ji stěrkou.

  3. Do středu formy vlijeme čokoládovou pěnu a rozetřeme opatrně do roviny. Překryjeme zbytky piškotů namočených v mléce. Ideální je nechat čokoládovou Charlotte chladnout v ledničce tak 2 hodiny, ale stačí ji nechat chladnout alespoň 30 minut.

  4. Nakonec čokoládovou Charlotte vyklopíme na talíř a posypeme ozdobně strouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!