Čočkový krém s listovou krustou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 20 g máslo 0 ks cibule 1 ks mrkev 100 g klobása 125 g čočka 1 list bobkový list 1 balíček listové těsto 2 snítky čerstvý tymián 1 ks řapíkatý celer podle chuti sůl mletý černý pepř na potření 1 ks vejce podle potřeby olivový olej
Postup Čočkový krém s listovou krustou recept
Postup přípravy receptu
-
Opranou čočku necháme přes noc namočenou se 2 lžičkami jedlé sody. Druhý den čočku důkladně propláchneme a necháme odkapat.
Mrkev, cibuli a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na másle s trochou oleje nakrájenou zeleninu orestujeme, přidáme bobkový list, tymián a okapanou čočku. Krátce restujeme a podlijeme vývarem. Čočku vaříme do změknutí a podle potřeby podléváme vývarem.
Oloupanou vepřovou klobásu nebo kus vepřového ovaru nakrájíme na kostičky a orestujeme.
Vařenou čočku osolíme, opepříme, odebereme bobkový list a rozmixujeme. Pokud je moc hustá, přidáme trochu vývaru. Čočku rozdělíme do 4 malých zapékacích misek a navrch rozdělíme nakrájenou klobásu. Okraje misek navlhčíme vodou a přikryjeme rozváleným kolečkem listového těsta o šířce 1 cm.
Okraje těsta dobře uzavřeme a potřeme rozšlehaným žloutkem.
Čočkový krém pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova.
Čočkový krém s listovou krustou podáváme teplý nejen na Silvestra.