Čočkový krém s listovou krustou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

20 g máslo
0 ks cibule
1 ks mrkev
100 g klobása
125 g čočka
1 list bobkový list
1 balíček listové těsto
2 snítky čerstvý tymián
1 ks řapíkatý celer
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na potření
1 ks vejce
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Opranou čočku necháme přes noc namočenou se 2 lžičkami jedlé sody. Druhý den čočku důkladně propláchneme a necháme odkapat.

  2. Mrkev, cibuli a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na másle s trochou oleje nakrájenou zeleninu orestujeme, přidáme bobkový list, tymián a okapanou čočku. Krátce restujeme a podlijeme vývarem. Čočku vaříme do změknutí a podle potřeby podléváme vývarem.

  3. Oloupanou vepřovou klobásu nebo kus vepřového ovaru nakrájíme na kostičky a orestujeme.

  4. Vařenou čočku osolíme, opepříme, odebereme bobkový list a rozmixujeme. Pokud je moc hustá, přidáme trochu vývaru. Čočku rozdělíme do 4 malých zapékacích misek a navrch rozdělíme nakrájenou klobásu. Okraje misek navlhčíme vodou a přikryjeme rozváleným kolečkem listového těsta o šířce 1 cm.

  5. Okraje těsta dobře uzavřeme a potřeme rozšlehaným žloutkem.

  6. Čočkový krém pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova.

  7. Čočkový krém s listovou krustou podáváme teplý nejen na Silvestra.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!