Čočková polévka s uzeným masem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek sůl majoránka 1 ks cibule 10 dkg celer 15 dkg sádlo 1 ks mrkev 10 dkg petržel 200 g čočka 1 ks masox bobkový list nové koření 2 lžíce hladká mouka celý pepř mletý černý pepř polévkové koření 1 kg uzená žebra
Postup Čočková polévka s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Uzená žebra umyjeme, vložíme do studené vody, přidáme kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev), bobkový list, nové koření, celý pepř a pomalu přivedeme k varu. Teplotu stáhneme a vývar necháme pomalu táhnout asi 70 minut
Čočku propláchneme, zalijeme dostatečně vodou a přivedeme k varu. Vaříme zvolna, až je čočka poloměkká. Během vaření doléváme podle potřeby horkou vodou
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova, přidáme hladkou mouku a vytvoříme řidší zásmažku, kterou vlijeme do čočky, řádně promícháme a zvolna vaříme
Mezitím si vytáhneme uvařená žebra, která necháme vychladit, maso obereme od kosti, nakrájíme na kostky a přidáme do polévky s utřeným česnekem, pepřem, majoránkou, solí a zakapeme polévkovým kořením. Během vaření polévku promícháváme a nakonec odstavíme
Čočkovou polévku s uzeným masem můžeme podávat s jakýmkoliv pečivem nebo čerstvým chlebem.