Citronový moučník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
0 dl olej
4 ks vejce
1-1 dl mléko
150 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
150 g polohrubá mouka
0.5 balíčku kypřící prášek
citronová šťáva
250 g jemný tvaroh
poleva
1 ks bílek
200 g cukr moučka
1 lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve vymažeme formičky, do kterých budeme těsto nalévat. Používám malé bábovičky. Těsto je možné nalít také do formy na srnčí hřbet.

  2. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Zvlášť vyšleháme bílky v tuhý sníh. Do žloutků s cukrem přidáme prosátou mouku, kypřící prášek, pár kapek citronu, tvaroh, olej a mléko. Vše dobře promixujeme, aby nevznikaly hrudky. Potom opatrně přimícháme bílkový sníh. Směs dobře promícháme, ale už nemixujeme. Těsto naléváme do formiček a pečeme při 180 - 200 °C přibližně 20 minut. Můžete vytáhnout i dřív, tvaroh v těstě tak nevyschne a moučník bude krásně šťavnatý. Citronový moučník necháme odstát a připravíme si citronovou polevu.

  3. Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy připravíme polevu. Vše šleháme, až je poleva hladká. Připravíme ji, až je moučník vychladlý. Pak jej polijeme citronovou polevou. Polevu necháme ztuhnout a můžeme servírovat.

  4. Citronový moučník podle potřeby nakrájíme a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!