Chutný tmavý chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce sůl
250 g hladká mouka
1 balíček sušené droždí
250 g celozrnná pšeničná mouka
podle chuti
kmín
podle potřeby
350 ml vlažná voda

Postup přípravy receptu

  1. Celozrnnou pšeničnou mouku a hladkou mouku prosejeme do větší mísy. Do mísy přidáme sušené droždí, sůl, kmín a podle potřeby vlažnou vodu. Vodu přiléváme pomalu, nemusíme dát všechnu.

  2. Těsto hněteme do takové konzistence, aby se nám přestalo lepit na mísu. Nelepkavé těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud se nám nezdvojnásobí (přibližně hodinu).

  3. Připravené těsto ještě jednou propracujeme. Vytvoříme bochník, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem a přikrytý bochník necháme ještě jednou na 30 minut kynout.

  4. Bochník potřeme vodou a vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi 50 - 60 minut. Upečený tmavý chléb ještě horký přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme vychladnout.

  5. Chutný tmavý chléb nakrájíme a podáváme obložený naší oblíbenou uzeninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!