Chutný guláš ze sójového masa recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
2 ks brambory
2 ks cibule
5 kostek masox
2 listy bobkový list
4 lžíce mletá sladká paprika
1 lžička mletý černý pepř
0 balíčků sójové kostky
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme sójové maso. Na 1 l vody dáme 1/2 pytlíku sójových kostek nebo nudliček a 3 kostky hovězího masoxu. Přivedeme k varu pod pokličkou, pak pokličku sejmeme, ztlumíme plamen a necháme probublávat tak 15 minut. Poté zase přikryjeme pokličkou a sundáme z plamene. Sóju necháme asi 30 minut odstát.

  2. Nakrájíme si dvě středně velké cibule na jemno a 3 - 4 stroužky česneku nakrájíme také na jemno. Takto připravenou zeleninu osmahneme na oleji v hluboké pánvi do zesklovatění, přidáme scezené sójové maso, grilovací koření, mletou papriku a dále smažíme tak 3 - 4 minuty. Mletou papriku si můžeme namíchat podle libosti (pálivou, sladkou).

  3. Potom podlijeme 1 litrem vody a přidáme 2 kostky hovězího masoxu. Použijeme vývar připravený z nových kostek masoxu, předchozí vývar ze sójového masa už nepoužíváme. Dále přidáme bobkový list a 2 větší nastrouhané brambory kvůli zahuštění. Guláš ze sójového masa dusíme 20 minut. Jsem bezlepkář, jinak by se daly použít dva rozdrobené krajíce chleba.

  4. Po 20 minutách guláš ochutnáme, případně dosolíme a určitě dopepříme. V případě, že vám bude sójový guláš připadat moc pikantní, nebojte se dosladit. Já dávám 1 polévkovou lžíci cukru krystal.

  5. Chutný guláš ze sójového masa podáváme nejlépe s těstovinami, dobré jsou i šťouchané brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!