Chutney z červené cibule recept

Apetit Recepty undefined

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
3 snítky rozmarýn
2 ks hřebíček
3 kuličky jalovec
1 lžíce povidla
pepř
1 lžíce vinný ocet
500 g červená cibule
1/2 lžičky kardamom
40 g třtinový cukr
1 lžíce krémové balsamico
100 ml červené portské víno

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si očistíme cibule a nakrájíme na čtvrtkolečka, která se nám budou rozpadat na jednotlivé proužky. Po nakrájení všech cibulí rozpálíme plotnu a necháme v hrnci rozehřát máslo

  2. Jakmile se máslo rozehřeje, přisypeme nakrájenou cibuli, mícháme a restujeme. Po lehkém zarestování přidáme kuličky jalovce, snítky rozmarýnu a hřebíčky, aby se při dalším restování uvolnila vůně koření. Poté přilijeme i vinný ocet a červené portské víno. Přisypeme také třtinový cukr a dále restujeme, cibule nám lehce zkaramelizuje

  3. Cibulovou směs dochutíme také solí, pepřem a kardamomem. Po zkaramelizování dále pozvolna restujeme na mírném plameni a přimícháme krémové balsamico. Celkem restujeme cca 20 - 30 minut, cibulová směs tak ztmavne do tmavě fialové barvy a odpaří se téměř všechna tekutina. Nakonec vmícháme lžíci povidel a odstavíme z plotny. Ochutnáme a případně doladíme chuť dle vlastních preferencí

  4. Pokud cibulové chutney nezkonzumujeme ihned, směs naplníme do uzavíratelné sklenice, necháme vychladnout a uchováváme v lednici. Spotřebujeme v následujících dnech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!