Chutné zeleninové karbanátky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
60 g máslo
150 ml mléko
hladká mouka
1 svazeček čerstvá petrželka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
600 g nové brambory
0,25 lžiček mletá kurkuma
0,25 lžiček čerstvě mletý pepř
500 g mražená zeleninová směs
1 svazeček čerstvá pažitka
0,25 lžiček mletý muškátový květ
4 ks jarní cibulka s natí
0,5 lžiček sušená majoránka
200 ml slunečnicový olej na smažení
150 ml voda z vaření zeleniny

Postup přípravy receptu

  1. Zatím ještě není dostatek čerstvé zeleniny, použila jsem proto zeleninu mraženou a sice směs brokolice, květáku, zelené fazolky, mrkve a zeleného hrášku, ale můžeme zvolit jakoukoliv zeleninu podle naší chuti

  2. Zeleninu necháme ve studené vodě rozmrazit, scedíme a v malém množství osolené vody zeleninu od bodu varu povaříme asi 5 - 7 minut, scedíme, necháme úplně vychladnout a část vody z vaření odložíme bokem. Zatím pokrájíme na kolečka očištěnou jarní cibulku i s natí a posekáme omytou pažitku

  3. Do mísy nalijeme asi 150 ml vody odložené z vaření zeleniny, rozklepneme 2 vejce, přilijeme 150 ml studeného mléka, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a všechno spolu dobře rozšleháme. Do vaječné směsi přidáme kurkumu, mletý muškátový květ, majoránku, posekanou jarní cibulku i s natí, posekanou pažitku a přidáme tolik mouky, aby vzniklo husté lité těsto. Těsto dobře promícháme, přidáme prášek do pečiva a znovu promícháme

  4. Do litého těsta vmícháme povařenou vychladlou zeleninu a necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi rozehřejeme olej, naběračkou dávkujeme těsto se zeleninou do oleje a hřbetem polévkové lžíce vytvarujeme karbanátky, které smažíme z jedné strany do zlato-červené barvy asi 5 až 7 minut. Když se okraje karbanátků začnou zbarvovat do červena, obracečkou obrátíme a vysmažíme i z druhé strany

  5. Smažené zeleninové karbanátky dáme odsát od nadbytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku. Zatím uvaříme nové brambory v osolené vodě, scedíme a pootáčíme potřesením v ohřátém másle s posekanou petrželovou natí

  6. Chutné zeleninové karbanátky servírujeme horké s novými brambory s máslem a posekanou petrželkou. Jde o rychlé jídlo s lehkou přípravou. Zeleninové karbanátky jsou nadýchané, lehoučké jako pírko, velmi chutné a lahodné s příjemným kořením. Pokrm je velmi variabilní, vhodný jako rychlý oběd či večeře.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!