Chutné domácí rohlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
150 ml olej
1 lžička sůl
500 ml voda
2 lžíce ocet 8%
1 kg hladká mouka
0.5 lžičky mletý kmín
0.5 lžičky mletý koriandr
2 balíčky sušené droždí
na potření
3 lžíce mléko
na ozdobu
kmín
mák
sezamové semínko

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku, sušené droždí, sůl, koriandr a kmín. Přilijeme vodu s octem a olejem a zaděláme těsto. Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme 1 hodinu kynout. Pak těsto vyndáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 24 stejných dílů, z každého uděláme bochánek a necháme ještě pod utěrkou 20 minut odpočinout.

  2. Mezitím si připravíme plechy, dáme na ně pečící papír a do misky nalijeme trochu mléka na potření rohlíků, případně ještě připravíme posyp (hrubozrnnou sůl, mák, kmín, sezam - podle chuti). Domácí rohlíky ale také nemusíme sypat ničím, pokud chceme rohlíky hladké.

  3. Vezmeme váleček na těsto a bochánky rozválíme na oválnou placičku, kterou pak mírným tlakem oběma rukama rolujeme a zároveň vytahujeme do stran, aby vznikly rohlíky. Můžeme je nechat rovné nebo mírně zahnout.

  4. Domácí rohlíky klademe na plech, necháváme dostatečné odstupy, cca 3 cm, rohlíky ještě nabudou, tak aby se nám neslepily. Potřeme je mlékem a posypeme podle libosti, poté rohlíky necháme ještě 30 minut kynout.

  5. Troubu rozehřejme na 180 °C, vkládáme plechy s nakynutými rohlíky a pečeme 10 - 12 minut.

  6. Chutné domácí rohlíky po upečení klademe na mřížku nebo dřevěnou podložku. Konzumujeme až po vychladnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!