Chutné bramborové knedlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 ks vejce
250 ml voda
1 lžíce ocet 8%
1 lžička slunečnicový olej
350 g polohrubá mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 kg moučné brambory varný typ C

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme odkapat, dáme do mísy, zasypeme polovinou mouky, ještě teplé rozšťoucháme šťouchadlem a zpracujeme na jednolitou hmotu, ale malé kousky brambor nejsou na závadu

  2. Do zpracované hmoty přidáme vejce, ocet a zpracujeme se zbylou moukou a práškem do pečiva na tuhé a hladké kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme ještě tolik mouky, aby těsto drželo pěkně pohromadě a nelepilo se příliš na ruce. Z těsta vytvarujeme 3 - 4 knedlíky podle velikosti hrnce. Do dostatečně velkého hrnce nalijeme osolenou vodu do výšky pařáku na knedlíky, který jemně potřeme olejem, aby se knedlíky nepřilepily

  3. Když voda vře a tvoří se už pára, vložíme knedlíky na pařák, přikryjeme a vaříme v paře asi 15 - 20 minut. Knedlíky můžeme vařit ve vroucí osolené vodě asi 20 minut, ale vařené v páře jsou však mnohem lepší. Uvařené knedlíky vyndáme. Když knedlíky trochu zchladnou, pokrájíme je na plátky o tloušťce asi 1 cm

  4. Bramborové knedlíky podáváme jako velmi chutnou přílohu k pečené kachně se špenátem, nebo různým zeleninovým omáčkám, dušenému zelí a k různým masům na šťávě. Tyto knedlíky jsou krásně nadýchané a uvnitř suché. Znám více receptů, ale tyto knedlíky se mi vždy úžasně vydařily. Recept pochází od Magdalény Hendrychové. Velmi se mi osvědčil, proto přidávám její recept.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!