Chléb z remosky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžičky sůl
2 hrnky voda
1 lžíce ocet 8%
3 hrnky hladká mouka
1 lžíce drcený kmín
10 g sušené droždí
2 lžíce pšeničné otruby
1 hrnek celozrnná pšeničná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme celozrnnou mouku s hladkou moukou, otrubami, solí, sušeným droždím, drceným kmínem, octem a vodou. Těsto necháme zakryté kynout 12 - 18 hodin. Můj chléb kynul 15 hodin.

  2. Na moukou nebo otrubami posypaný vál rozetřeme těsto do asi 3 cm vysoké placky a necháme ho 15 minut v klidu. Potom těsto několikrát přeložíme ze zdola nahoru, zprava doleva a snažíme se vytvarovat z těsta kouli.

  3. Utěrku posypeme otrubami, pšeničnou nebo kukuřičnou moukou a bochánek do ní uložíme. Bochánek posypeme tím, čím jsme posypali utěrku a necháme ho půl hodiny kynout zabalený v utěrce.

  4. Po 20 minutách kynutí zapneme remosku. Po půlhodině sesuneme těsto do rozpálené remosky a pečeme asi hodinu. Pro méně zkušené je manipulace s remoskou snazší než s rozpáleným pekáčem.

  5. Chleba z remosky je nadýchaný, má lahodnou chuť a křupavou kůrčičku. Nepočítáme-li dlouhé kynutí, je příprava rychlá a není těžká.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!