Žitný chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1,5 lžíce sůl
3 lžíce ocet
750 ml vlažná voda
550 g žitná mouka
250 g pšeničná mouka
300 g hladká pšeničná mouka
80 g čerstvé droždí

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme všechny tři druhy mouky a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj vložíme rozdrobené droždí a zalijeme jej 200ml vlažné vody. Droždí s vodou lehce promícháme a uprostřed mouky necháme kynout asi 5 - 10 minut

  2. Potom přidáme zbylou vodu s octem a solí, vypracujeme těsto a na teplém místě necháme kynout asi jednu hodinu. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále, vyformujeme bochník chleba a ten položíme na pomoučený plech

  3. Na plechu necháme chléb ještě přibližně 20 minut kynout. Povrch těsta ještě potřeme slanou vodou, na plech umístíme kastrůlek s vodou a plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 250°C

  4. Ve chvíli, kdy začne chléb červenat, stáhneme teplotu na 140°C a dopékáme dalších 40 minut

  5. Po vyjmutí hotového chleba z trouby, potřeme kůrku lehce vodou

  6. Foto: Photos.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!