Česnekový olej extra kvalita recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 paličky česnek
0 l slunečnicový olej
0 l olivový olej extra virgin

Postup přípravy receptu

  1. Pokud chceme dosáhnout opravdu vysoké kvality a síly oleje, je nutné dodržet určitá pravidla pro výrobu. Použít pouze nejkvalitnější oleje, česnek pokud možno český a minimalizovat styk česneku s jakýmkoliv kovem a vzduchem. Ač to vypadá složitě, recept je celkem snadný.

  2. Do uzavíratelné sklenky (3/4l) nalijeme oba druhy oleje. Kdo nemá rád olivový, použije 0,6l slunečnicového. 2 velké paličky česneku rozebereme na stroužky, ořízneme jim tupý konec (bubáka) a pokud možno prsty nebo plastovým nožem loupeme. Oloupané stroužky česneku v silnějším igelitovém sáčku rozdrtíme např. dřevěnou paličkou. Stačí stroužek na 3 - 4 kousky. Rozdrcené stroužky česneku nasypeme do oleje ve sklenici a řádně uzavřeme.

  3. Sklenici uložíme na 14 dní na tmavé a chladnější místo, jednou denně ji otočíme dnem vzhůru, aby se česnek řádně prolnul s olejem. Poslední tři dny už sklenici neotáčíme, aby se ve sklenici vše usadilo.

  4. Po 14 dnech sklenici s česnekovým olejem opatrně otevřeme a čistý česnekový olej velmi opatrně slijeme do jiné sklenky tak, abychom nezvířili usazeniny na dně sklenice. Raději tam část oleje ponecháme. Zbylý česnek i s olejem můžeme použít třeba do guláše.

  5. Odlitý česnekový olej extra kvality uchováváme nejlépe v tmavé a dobře uzavřené lahvi či sklenici. Takovýto olej by měl mít výraznou a čistou česnekovou vůni s jemně pikantní chutí. Česnekový olej extra kvality se používá po kapkách.

  6. Tento olej je vhodný na potírání pečiva před i po opečení, do salátů, na dochucení pečených či vařených brambor, rýže, těstovin a na pokapání hotových pokrmů s rybou, rajčaty a lilkem. A pizza jím potřená, ta chutná báječně!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!